ALEXANDRA STOCKMAN

Sigma erbjuder som sagt stora möjligheter att utvecklas. Det är även stor frihet och stöttning för nya idéer. Som när jag kom på idén med en svensk kod-podd. Det var inga problem att starta Sigma-podden. Jag fick tips på kollegor som ville vara med och idag är vi tre personer som bollar idéer och producerar. Och när vi frågade vår regionchef här i Göteborg om han ville medverka och berätta om sitt jobb var det inga problem. Han ställde gärna upp och tog sig tid.

Det bästa med mitt jobb som Java-utvecklare är att varje dag få nya utmaningar. Det gäller att alltid vara alert i huvudet. Jag älskar ju problemlösning. Det är också en förmån att få jobba med människor som har samma intresse.

Jag hade tänkt bli forskare i matematik, men under en av kurserna fick jag upp ögonen för programmering och blev helt fascinerad. Det var så konkret och inte alls abstrakt som matten. Efter min utbildning på universitetet och Chalmers i Göteborg fick jag jobb i Stockholm. Några år senare började jag funderade på att flytta tillbaka. På en middag var det flera gäster som pratade så gott om Sigma. Det avgjorde saken. Jag sökte jobb och här är jag nu.

Just nu har jag ett uppdrag som back-end-utvecklare på ett stort telecomföretag. Vi är 5-6 personer och förutom back-end och front-end är det testare och UX-designers som jobbar i samma scrum-team. Jag gillar när man får vara med i nya projekt från start. Då blir det större variation. Ibland fixar jag buggar, skriver tester, felsöker eller skapar nytt. Mest gillar jag att sitta med en front-end-kollega och se resultatet av vårt gemensamma arbete, och till slut se hela flödet.

Jag tycker också det är viktigt med mångfald och där ligger ju IT-branschen inte i framkant precis. Därför blev jag glad när jag träffade tjejerna i Pink Programming. En ideell förening med målet att fler kvinnor ska programmera. Jag var där för att presentera Sigma som är sponsor till föreningen. Det resulterade i att jag nu deltar aktivt när Pink Programming har sina träffar och läger.

Det känns som fler och fler tjejer får upp ögonen för möjligheterna i vår bransch. Men mycket återstår att göra, inte minst att fånga upp tjejer som går på högstadiet och snart ska göra sina studieval.