Blogg

Fyll på kunskapsbanken med våra e-böcker

May 30, 2017

Älskar du också kunskap? Bra! Nu kan du ladda ner kostnadsfria e-böcker här hos oss! Vad sägs om t.ex. Java, Business Intelligence, entreprenörskap, presentationsteknik och marknadsföring?

Studentlitteraturen är skriven av professorer och facklitteraturen av ämnesexperter så skynda dig att fylla på kunskapsbanken! Banken med den bästa räntan 🙂

Vad är Sigma Smart Women Society?

May 3, 2017

Hej Beatrice Silow, Kommunikations- och kulturchef med 17 år i ryggen på Sigma – vad är Sigma Smart Women Society?

– Det är ett nätverk för kvinnor i IT-branschen där vi inspireras, utvecklas och skrattar ihop. Vi vill stärka vår gemenskap och knyta kontakter. Vi vill visa att det här är en framtidsbransch även för kvinnor.

 

Var finns nätverket?

– För närvarande arrangerar vi återkommande träffari Göteborg, Örebro och Stockholm. Med flera hundra deltagare på träffarna hittills, där en majoritet faktiskt inte kommer från Sigma, får man nog se det som mycket lyckat hittills.

 

Vad är planerna framåt?

– Vi hoppas utöka till fler träffar och fler orter. Och att ännu fler engagerar sig. Det behövs för branschen i stort och inte minst för kvinnorna som redan är i branschen.

Gå med i Sigma Smart Women Societys LinkedIn-grupp här så får du inbjudningar!

“Vi kollegor lär mycket av varandra”

April 25, 2017

Hej Karin Brissman! Vad gör du i ditt jobb som Business Intelligence-konsult?

– Kortfattat hjälper jag företag att fatta rätt beslut i rätt tid. Jag tar fram statistik, jämförelser och beslutsunderlag med hjälp av data från kundens verksamhet och olika system. Just nu jobbar jag för kvalitetsavdelningen hos en av våra kunder. Det roliga med mitt jobb är att kunna ta fram beslutsunderlag som kunden har användning av. Ofta har de längtat efter det länge och det vi levererar är mycket uppskattat.

 

Vad är viktigt för att vara en bra konsult tycker du?

– Att man är social, har en positiv attityd och är en god lyssnare. Det är även viktigt att vara flexibel eftersom man ofta har flera olika kunder. Man behöver kunna ställa om i tanken när kunder hör av sig och vara lösningsorienterad. Men man måste inte kunna allt. Vi har så bra samarbete mellan oss på Sigma och jag har så många duktiga kollegor som alltid kan hjälpa till.

 

Vilka utvecklingsmöjligheter har du fått på Sigma?

– Jag började på Sigma för tio år sedan som trainee. Under min tid här jag gått från .Net-programmerare till BI-konsult i Microsoft till att nu lära mig QlikView och utveckla den kompetensen. Jag har även gått flera andra kurser under vägen. Vi kollegor lär mycket av varandra genom att vi ses och delar kunskap från exempelvis en konferens vi gått på. Nu är jag även fadder för en nyanställd och introducerar honom till kontoret, kollegor och arbetsuppgifter.

 

Varför har du valt att stanna tio år på Sigma?

– Jag trivs så bra med mina kollegor, roliga uppdrag och trevliga lokaler här i Malmö. Jag upplever också att cheferna bryr sig om mig och tänker på mitt bästa. Vi har en väldigt bra stämning!

En riktigt häftig sak vi gjorde förra året var att hela företaget åkte till Sydafrika. Det var roligt att se Star for Life-skolorna (Sigma stödjer organisationen Star for Life) och hur barnen utvecklats och tror på en bra framtid. En kväll hade vi också middag ute i bushen. Tänk dig 600 kollegor, mat och musik under bar himmel. Det var en magisk upplevelse!

3 frågor till Alexander Ask, Systemutvecklare och Talangscout

April 21, 2017

Hej Alexander Ask, Systemutvecklare och Talangscout på Sigma i Göteborg! Vad är roligast med ditt jobb?

– Svår fråga eftersom det är mycket med mitt jobb som är roligt. De bästa sakerna är att jag får vara kreativ och skapa uppskattade tjänster och produkter åt häftiga kunder. Och eftersom vi alltid vill ligga i teknisk framkant får jag hela tiden prova på och lära mig nya saker.

 

Vilka är dina bästa karriärtips till studenter som ska söka jobb?

– Det är verkligen de anställdas marknad just nu och det saknas utvecklare. Jag tycker därför att du som student ska se dig omkring och välja något som känns riktigt bra där du får möjlighet att utvecklas och jobba med det du tycker är roligast.

 

Vilka är dina topp tre tekniksajter du gärna besöker och varför?

  1. Som jag antar att de flesta utvecklare hade svarat, så måste jag börja med stackoverflow.com. De har svar på de flesta frågor man kan tänkas ha som utvecklare. Ett självklart verktyg i det dagliga arbetet.
  2. Utöver det hänger jag en del på pluralsight.com som samlar tutorials och kurser om nästan alla ämnen inom IT.
  3. Till sist vill jag nämna feber.se som jag, för mitt eget nöjes skull, spenderar en del tid på eftersom de samlar och länkar vidare till många häftiga nya teknikprylar som intresserar mig.

 

Är du en IT-talang som vill komma i kontakt med Alexander som även är talangscout? Maila honom eller ring på tel. 073-057 87 23. Kika gärna också på våra lediga jobb här.

3 frågor till Madeleine Hoffsten, Projektledare

April 20, 2017

Hej Madeleine Hoffsten, Projektledare på Sigma sedan ett år tillbaka. Varför hamnade du i just IT-branschen?

– Jag arbetade tidigare med ekonomi på ett mycket teknikorienterat företag och jag insåg där att jag gillade produkterna och lösningarna mycket mer än mina egna arbetsuppgifter. Så jag utbildade mig och har idag en examen i data- och systemvetenskap med inriktning affärssystem och tjänstedesign.

 

Varför valde du Sigma?

– Som kvinna i den här branschen är det i princip öppna dörrar överallt, men Sigmas kändes mer öppen än andra. Jag intervjuade en person från Sigma inför min kandidatuppsats och fick en bra känsla från början. Kort handlar det om att vi har värderingar som passar mig och en platt organisation. Man kan prata med alla, man får alltid hjälp av andra om man ber om det och viktigast av allt – ingen dag är den andra lik. Jag lär mig oerhört mycket varje dag.

 

Vad tror du är nyckeln till att få flera att utbilda sig och jobba inom IT?

– Många har förutfattade meninger om den här branschen. Att det bara rör sig om äldre män i kostym, att det bara är mattesnillen eller datanördar som jobbar med IT. Det är så extremt långt från sanningen. Vi måste få fler att förstå att det finns oändliga möjligheter till utveckling inom IT. Det behöver inte vara så tekniskt, istället handlar det om att lösa vardagliga problem för sitt företag eller sina kunder. Det handlar mer om struktur, organisation och funktion. IT rymmer allt!

Är du nyfiken på vad vi har för lediga jobb just nu? Klicka här!

3 frågor till Mirza Keserovic, UX-designer

April 19, 2017

Hej Mirza Keserovic, UX-designer på Maverick by Sigma! Vad gör du i ditt arbete?

– Jag utformar webblösningar så att de blir enkla att förstå och använda. Just nu jobbar jag med att samla in användarinformation och input om ett komplext webbaserat verktyg som vi kommer att lansera nästa år för ett stort och känt svenskt företag.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

– Det är att se de första skisserna man gjort med papper och penna efter några månader bli verklighet. Det kan vara en tjänst eller produkt som i vissa fall används av 50 000 personer.

Vad är det bästa med att jobba på Sigma?

– Sigma är en arbetsplats där man får träffa många fantastiska människor och där det finns stor flexibilitet så att jag som medarbetare kan vara kreativ på mina egna villkor. Det går inte att vara kreativ på beställning, men på Sigma får vi utrymme att vara kreativa när det känns rätt. Det är då de bästa lösningarna kommer.

 

Vill du veta mer om UX-design? Träffa även Malin Bryntesson här som också jobbar som UX-designer!

4 frågor till Erik Walle, Business Analyst

April 18, 2017

 

Hej Erik! Vad gör du i ditt jobb som Business Analyst?

– Min uppgift är i nuvarande projekt på ett stort globalt företag att förstå kundens affärsprocesser, översätta dessa och formulera till IT och processkrav. Utifrån kraven utvärderas systemleverantörer och hur väl de kan infria kundens förväntningar och behov. Detta inkluderar bl.a praktiska affärsscenariotester, där vi i workshopformat tillsammans med kunden och systemleverantörerna på ett praktiskt sätt verifierar systemens täckning av kravbilden. Utifrån dessa analyser tas beslut om vilken lösning som passar kundens behov bäst och hur en efterföljande systemimplementation kan se ut.

 

Varför tycker du att det är så roligt?

– Med min bakgrund inom Supply chain och inköp är det lärorikt att se hur jag kan omforma kunskap till något nytt och samtidigt generera kunskap till kundens organisation. Jag tycker också att det är spännande att komma ”bakom fasaden” hos stora och framgångsrika kunder och se hur processerna fungerar där och vilka utmaningar de har – som t.ex. att hantera tillväxt. Det dyker upp många intressanta och komplexa frågeställningar som jag som konsult ofta kan angripa på ett mer objektivt sätt än om kunden hade agerat utan konsultsupport.

 

Vad är viktigt för att bli en bra konsult?

-Att vara lyhörd och förstå kundens behov. Man behöver också vara flexibel, allt blir inte som man tänkt sig. Sedan kommer man långt med sunt förnuft. Var faktabaserad och ställ frågan ”Vad är vår målsättning egentligen?” när kunden svävar ut och blir emotionell istället för rationell. Ta ner problem och frågeställningar till en konkret nivå, beskriva fördelar och nackdelar, gör det nåbart och tydligt. Du måste våga utmana, vara ärlig och uppriktig.

 

Varför trivs du på Sigma?

-Vi har framåtanda och en positiv och prestigelös atmosfär – alla vill göra ett bra jobb och under tiden ha kul tillsammans. Vi har även ett flexibelt sätt att jobba i team för att stärka oss själva såväl som effektiviteten hos kund. Kommer du med goda idéer tas dessa snabbt upp för snabb implementering. Sigma är en stor spelare, samtidigt som det är ett familjärt företag. Här kan du jobba med internationella kunder, spännande uppdrag och får en stimulerande och omväxlande vardag som konsult där du har möjlighet att växa både på ett personligt och professionellt plan.

 

Är du nyfiken på vad det finns för möjligheter hos oss på Sigma? Vi söker 1000 nya IT-talanger! Kolla in våra lediga jobb här.

Hitta ditt första drömjobb inom IT. Del 4: Identifiera din verkliga målgrupp

April 4, 2017

Tobias Schött, Talent Agent och Rekryterare Sigma IT Consulting

Tobias Schött, Talent Agent och Rekryterare 

 

Vad är ett drömjobb? För mig är det ett jobb där du får ägna dig åt det du är passionerad för och riktigt bra på.

Här kommer mitt fjärde tips i bloggserien “Hitta ditt första drömjobb inom IT”;

 

#4 Identifiera din verkliga målgrupp

”Förmodligen finns det fler företag som anser att du är rätt person för dem än företag som du anser är en bra matchning för dig” – Mr Andreasson

 

Följande råd syftar till att ge dig några viktiga verktyg som du kan använda för att kartlägga var ditt värde kan tillämpas och av vem.

För om drömjobbet innebär att du får maximal användning av din fulla kapacitet så behöver du ju också veta var din talang får mest utväxling. Glöm bara inte att det finns många företag som förskönar verkligheten för att du ska välja att investera din tid och din energi, d.v.s. ditt värde hos dem. Du behöver med andra ord identifiera din verkliga målgrupp för att landa hos rätt arbetsgivare och därmed komma ett steg närmare drömjobbet.

 

 

Ibland träffar jag personer på sitt första jobb efter examen som känner obehag och stress över sin arbetssituation. I några fall är det så att dessa individer har vuxit ur den kostym (ram av arbetsuppgifter och ansvar) som de fick vid starten och därför blivit uttråkade. I andra fall har de ännu inte hunnit växa i och fylla ut kostymen och känner sig otillräckliga. Båda fallen är exempel på misslyckade rekryteringar.

Kanske kommer du examineras med högst betyg i klassen från Sveriges mest meriterade universitet eller så kanske du har valsat dig igenom högskolan. Oavsett situation och förutsättningar så behöver du vara extra noga med att bli rekryterad till en tjänst som matchar just dig.

 

Know what?

Om du känner dig nedslagen inför uppgiften så kan jag trösta dig med att du redan har gjort tre fjärdedelar av jobbet om du läst och utfört punkterna från” #1 Lär känna din sanna passion”, ”#2 Följ dina styrkor” och ”#3 Identifiera ditt värde”. Då har du kartlagt dig själv och det är nu god tid att kartlägga arbetsmarknaden och de lediga jobb som finns inom ditt område för att veta var du matchar in som bäst.

 

Det första du bör göra är att ta kontakt med någon som jobbar som jag gör. Alltså en person som sitter i rekryterande befattning och/eller matchar kandidater med uppdragsgivare (din verkliga målgrupp). Några aktörer som matchar din profil åt dig är rekryteringsbyråer och bemanningsbolag, headhunters, agenturer, internrekryterare, HR-personal och ibland avdelningschefer i små och medelstora företag.

 

Observera – när du har kontakt med rekryterare, bemanningsbolag och headhunters – var noga med att ta reda på vilka kunder och branscher vi representerar och vilka roller vi tidigare har rekryterat. Less isn’t more i detta fall. Snarare är motsatsen att föredra. Det vill säga att en rekryterande aktör med fler alternativ kommer ha möjlighet att ge dig en mer objektiv bedömning av var du passar in som bäst. Det gör dig nämligen gott att ha i åtanke att intresset för rekryteringsbyråer, bemanningsbolag, headhunters och agenter bygger på att tjäna pengar på förmedlingen av dig som resurs till din målgrupp. Bra eller dåligt lägger jag mig inte i, men det är bra att ha med dig den insikten.

 

En bra rekryterare tänker som en agent

Tänk Ari Gold i serien “Entourage” som följer Vince i ur och skur. En bra rekryterare förhåller sig till dig som kandidat på samma sätt som en agent förhåller sig till en skådespelare i filmindustrin. Alltså att rekryteraren utgår från dina kompetenser och färdigheter och ser till att du landar på den plats där du kommer till din fulla rätt, blir nöjd, utvecklas och därmed återkommer till rekryteraren nästa gång det är dags för dig att byta tjänst. Dessvärre finns det många i vår industri som inte har samma långsiktighet och förhållningssätt. Därför, för att försäkra dig mot den enskilda rekryterarens selektiva bias bör du se till att varenda rekryterare i stan känner till ditt CV. På så vis kan du jämföra tjänster på egen hand eller med hjälp av en objektiv person. Alltså – ta hjälp av professionella personer, men var samtidigt noga med att bilda dig din egen uppfattning för att få full kontroll på din karriär.

 

Igen; ”Förmodligen finns det fler företag som anser att du är rätt person för dem än företag som du anser är en bra matchning för dig” – Mr Andreasson

 

För att på egen hand kartlägga din målgrupp så kan du börja använda dig av jobbsökningsmotorer såsom Indeed eller Platsbanken. Sök då med hjälp av ”buzzwords”. Med ”buzzwords” menar jag främst teknologier och teorier som du kommit i kontakt med under din utbildning (t.ex. Artificiell Intelligens, E-handel, C++, ITIL, Ruby). På så vis får du upp platsannonser från företag som nämnt deras tekniska miljö och arbetsmetoder. Du kan även testa att söka på roller (”Systemutvecklare”, ”Supporttekniker”), men var då varsam så att du inte fastnar i abstrakta och ibland glamouriserade arbetsbeskrivningar.

Skapa dig en egen uppfattning om rollens förväntningar och diskutera med en vän eller yrkesverksam i branschen för att förstå vad rollen verkligen innebär. Anteckna företaget och kontaktpersonen och ta kontakt via mail eller LinkedIn för att få en mer precis beskrivning. Vi har tidigare pratat om att följa sina styrkor för att hitta ditt drömjobb. När du söker efter arbetsbeskrivningar så råder jag dig att ta tillvara på dessa genom att söka på dina starkaste tekniska färdigheter som ”Java”, men glöm inte att också söka efter beskrivningar som innehåller dina starkaste personliga egenskaper som ”teamplayer” ”problemlösare” och ”kreativ”.

 

Know act!

Vänta inte till din examinering eller att du får söndagsångest av ditt nuvarande jobb. Börja söka upp platsannonser med detsamma och samla ihop de tjänster som du tycker verkar matcha dig i en mapp. När du har samlat ihop ett tiotal tjänster eller fler är det dags att försöka se ett samband i vilka tjänster som du har samlat ihop. Obs – var nu uppmärksam så du inte begränsar dig själv.

 

“Med andra ord, var noga med att inte fastna i ‘prestigefällan’ som innebär att du bara samlar tjänster som är häftiga, snarare än de tjänster som du faktiskt ser att du matchar i. Var rättvis och ärlig mot dig själv.”

 

 

När du ser samband i vilka tjänster som tycks passa dig bäst är det dags att googla upp de företag som står i annonsen. Läs på om företagets produkter, tjänster och projekt. Känner du igen dig i något från utbildningen eller dina tidigare erfarenheter? Om du känner igen dig i större delar av företagets beskrivning så finns det stor chans att du just har hittat din målgrupp och därmed en bra matchning.

Att identifiera din verkliga målgrupp innan du börjar söka drömjobbet är lika kritiskt som att checka Tripadvisor innan du väljer restaurang på en grekisk strandpromenad. Restaurangernas högljudda inkastare blir bara till din hjälp om du själv vet vad du vill äta.

 

To do:

  • Skriv ner tio ”buzzwords” (teknologier, metoder, teorier) från din utbildning som du skulle känna dig trygg med att skriva en A4 om och förklara och diskutera.
  • Skriv ner lika många namn på titlar som intresserar dig. Var dock uppmärksam på dina egna förutfattade meningar som kan begränsa dig.
  • Sök upp minst två personer på LinkedIn som har den tjänst som du intresserar dig för. Studera vad den personen har arbetat med/studerat tidigare för att nå dit den är idag.

 

Gillade du den här bloggposten? Håll utkik! Det kommer flera i serien “Så här hittar du ditt första drömjobb inom IT”. Vill du fråga mig något eller är en IT-talang på jakt efter jobb? Välkommen att maila mig eller connecta på LinkedIn! Kolla även gärna in våra lediga jobb här.