Blogg

“Ha en idé och börja utveckla grunderna”

March 22, 2017

Träffa Simon Forsberg – Java-utvecklare

Hur blev du intresserad av programmering?

– Jag har alltid tyckt om att skapa saker. Intresset för programmering väcktes när jag var 13 år då min bror introducerade mig för det. Vi gjorde enkla saker men det var inte någon snygg kod. Det dröjde inte länge förrän jag kunde mer än honom. Jag hittade kunskap i hjälpfilerna och på internet där jag ställde frågor i communities. Runt 2010 började jag programmera Java och jag kände snabbt att jag tyckte om språket och verktygen. Det är många enheter som kan använda Java och det finns så mycket man kan göra, vilket är väldigt kul. Jag har flera hobbyprojekt – till exempel har jag utvecklat ett onlinespel som blev mycket populärt i Brasilien.

Vad krävs för att bli riktigt bra?

– Att man har ett brinnande intresse och lär sig att programmera med bra kod. Det handlar inte bara om att få saker gjort, utan att göra det på ett elegant sätt. Det finns mycket kod som inte är skriven av så bra utvecklare. Många kopierar kod rakt av, istället för att lägga till abstraktioner så att man kan återanvända kod och göra det lättare för andra att underhålla koden. Redan när man skriver koden är det viktigt att tänka på möjliga konsekvenser och worst case-scenarios. Vad kan hända om man skickar in fel parametrar eller om användaren skriver någon input som man inte har tänkt på?

Vad jobbar du med nu?

– Just nu är jag på ett uppdrag i telekombranschen. Jag jobbar med automatiskt felsökning av kunders tjänster för att göra det lättare för dem att hitta problem med sina tjänster. Det är roligt att jobba med något som används av väldigt många. Jag får vara med och förbättra och vara en del av något stort där man tydligt ser resultat.

– Jag har även fått möjlighet att föreläsa i Sigmas nätverk för utvecklare – Sigma Smart Developers Society. Dessutom har jag deltagit i Sigma-podden. Jag tycker det är jätteroligt att dela med mig av kunskap!

Har du några tips till dem som vill lära sig att programmera?

– Ha en idé om något du vill göra, till exempel ett spel eller en app. Börja utveckla grunderna i ditt projekt. Det behöver inte vara fin kod eller se snyggt ut grafiskt – det går trots allt inte att skapa Angry Birds på en månad. Gör exempelvis en figur som går runt i en labyrint och bygg på nya funktioner allt eftersom. Därefter kastar du bort all kod och börjar om från början. Det är sällan man gör det bäst på första försöket, utan man får lära sig av sina designfel man gör i koden och utveckla steg för steg. Är man nybörjare är det en stor fördel att bli bra på engelska så att man kan ställa frågor till utvecklare över hela världen. Det finns många bra communities där du kan publicera din kod som andra får kommentera, vilket är mycket lärorikt.

Vill du också jobba med programmering? Vi söker flera talanger! Se våra lediga jobb här…

“IT-branschen är fantastisk med enorma möjligheter”

March 16, 2017


Hej Jenni Nordlund, projektledare på Sigma! Vad gör du i ditt arbete som projektledare?

– Jag har arbetat på Sigma i snart nio år och startade min karriär som utvecklare efter min kandidatexamen i Systemvetenskap. De senaste åren har jag haft roller som Bid Manager, förvaltningsledare och projektledare. Jag älskar att driva projekt och trivs med att jobba i team, ingen dag den andra lik. Jag är strukturerad, engagerad och drivs av möjligheten att kunna påverka min arbetssituation.

Idag arbetar jag som projektledare för Sigmas Värmevärden Coreteam, där vi är ett team på 14 anställda som ansvarar för drift och förvaltning av hela Värmevärdens IT-miljö. Projektet stäcker sig över flera Business Unit-områden, vilket är otroligt roligt! Jag arbetar även som projektledare för Saab QMS där vi just nu arbetar med vår tredje version av ett kvalitetshanteringssystem för Saab i Brasilien.

Övriga projekt som jag är inblandad i är Campusmässan på Örebro universitet där vi årligen genomför en rad aktiviteter i samband med mässan. Jag är även med och driver Örebrokontorets Mentorskapsprojekt för IT-studerande tjejer som vi genomför i Sigma Smart Women Societys regi. Vi startade detta arbete under hösten och det är verkligen roligt att kunna ge något tillbaka till andra och samtidigt utmana sig själv. Det är nyttigt att reflektera över sin egen roll, kompetens, uppdrag och arbetsmiljö.

Jag är även huvudarbetsmiljöombud för hela Sigma IT Consulting. I arbetsmiljöarbetet strävar vi efter att alla ska ha en tillfredställande arbetsmiljö. Vi får insyn i olika förändringar och har möjligheten att vara med och påverka våra egna arbetsvillkor.


Berätta om ett spännande uppdrag du haft!

– Jag minns ett spännande uppdrag för Astra där vi hade till uppgift att överlämna 200 applikationer till ett indiskt team på ett annat IT-bolag i Chennai. Jag koordinerade transitionarbetet och var länken mellan utvecklarna och verksamheten. Det var väldigt intressant och lärorikt att arbeta nära projektledaren för Chennai-teamet.


Varför tycker du att fler ska söka sig till IT-branschen och Sigma?

– IT-branschen är fantastisk med enorma möjligheter, intressanta uppdrag och branschen är ständigt växande med nya innovativa tekniker och möjligheter. Som konsult på Sigma får vi inblick i många verksamheter, olika branscher och har möjlighet att möta många kunder, kollegor samt branschkollegor. Vi arbetar mycket med åtaganden där vi tar ett helhetsansvar för IT- leveransen till kund. Det innebär också att vi resurssätter uppdragen, skapar flexibilitet och har nära till våra kollegor både i Sverige och utomlands.
Jag är glad över att vi äntligen ser fler kvinnliga kollegor rekryteras och hoppas den trenden fortsätter. Kvinnor behövs i IT-branschen!

 

Du vet väl att Sigma söker 1000 nya IT-talanger? Kolla in våra lediga jobb här…

 

“Jag älskar att vara konsult, det gör mig orädd.”

March 15, 2017

Hej Emelie Axell, Junior projektledare, Sigma i Stockholm!

Hur fick du upp ögonen för IT-branschen?

– Jag är utbildad civilekonom och siktade på att bli revisor, men upptäckte jag att det inte var min grej. När jag såg mig om efter nytt jobb tipsade min kusin mig om Sigma där hon jobbat och trivts väldigt bra. När jag tog reda på mer började jag förstå att IT inte bara handlar om sladdar (*skratt) utan att det är så mycket mer. Under intervjun med min nuvarande chef på Sigma sa jag att jag inte kan något om IT, men älskar att lära mig saker. Hennes svar var att ”Erfarenhet kan vi ge dig så länge du vill och drivet finns”. Jag gillar verkligen att Sigma vågar satsa på mig som är grön. Nu har jag jobbat i ett år som junior projektledare hos en av Sigmas kunder, en stor optikerkedja. Jag stortrivs och känner att jag kan lära mig hur mycket som helst här! Och jag älskar att vara konsult, det gör mig orädd. Jag upplever att jag alltid backas upp av mina chefer på Sigma.


Vad är viktigt för att bli en bra projektledare?

– Du behöver vara en kameleont och god lyssnare för att kunna läsa av situationer och människor. Förståelse för vad olika personer motiveras av är betydelsefullt för att kunna använda resurser effektivt. Det är även viktigt att vara engagerad, närvarande och strukturerad. Tempot är ofta högt och du behöver ha en tydlig plan, vara flexibel och kunna ta beslut. Jag som inte är så erfaren ännu behöver träna på att komma från detaljer och istället fokusera på helheten. En bra projektledare litar på sitt team och får dem att växa genom att ge mycket ansvar och feedback.


Hur skulle du beskriva kulturen på Sigma?

– Vi har kul tillsammans på Sigma, det är enkelt och nära! Jag känner att jag har ett starkt stöd i våra ledare, det finns alltid någon att ringa – i mitt fall t.ex. min mentor. Men vår regionchef hör också av sig, jag upplever att han bryr sig och ser alla. Det är en inkluderande kultur här där dina åsikter är viktiga och du är med och påverkar.

 

Längtar du också efter ett nytt jobb? Vi söker alltid efter duktiga IT-talanger! Se våra lediga jobb här…

“Det finns mängder av möjligheter här”

February 24, 2017

Träffa Lotten Ruff – Business Consultant, Dynamics AX by Sigma.

Vad gör du som finanskonsult?

– Jag leder och driver implementation och utveckling av kunders finanslösningar i affärssystemet Microsoft Dynamics AX. Min roll innebär mycket projektledning, vilket jag tycker är jätteroligt.

– Jag blev anställd på Sigma i våras efter att ha gått ett traineeprogram här i tre månader. Tidigare har jag jobbat på ekonomiavdelning. Det är stor skillnad att jobba som konsult – jag tycker att det är mycket roligare! Jag får bra inblick i många olika verksamheter och får lära känna många nya kunder och kollegor. Jag har ett mycket socialt jobb, vilket jag verkligen gillar!

Hur blir du utmanad i ditt arbete?

– I projektledarrollen blir jag jätteutmanad. Jag ställs hela tiden inför nya situationer och det är viktigt att vara duktig på att kommunicera med kunden och vårt team. En implementation av ett affärssystem är stort för många företag. Det är en central del i verksamheten, så det är viktigt att vi förstår deras behov och att det blir rätt. Det kan ske stora förändringar snabbt så man måste vara mycket flexibel. Jag vet aldrig vad som väntar när jag kommer till jobbet och som relativt ny i rollen kan prioriteringar fortfarande vara svårt. Samtidigt vet jag att jag aldrig kommer att bli uttråkad. Microsoft utvecklar AX hela tiden och det är ett så omfattande system så du kan aldrig bli fullärd.

Hur är det att jobba på Sigma?

– Jättebra! På Sigma tar man väl hand om medarbetarna och du får göra det du vill göra. Jag hade hört det innan jag började här, och upplever att det verkligen stämmer. Eftersom jag pluggat ledarskap sa jag tidigt till min chef att jag gärna ville ta en projektledarroll. Min chef är lyhörd så efter en kort tid fick jag mitt första projektledaruppdrag. Det finns mängder av möjligheter här, t.ex. att gå vidare som teamansvarig eller som senior projektledare.

Hitta ditt första drömjobb inom IT. Del 3: Identifiera ditt värde

February 21, 2017

Tobias Schött, Talent Agent och Rekryterare Sigma IT Consulting

Tobias Schött, Talent Agent och Rekryterare Sigma IT Consulting

Vad är ett drömjobb? För mig är det ett jobb där du får ägna dig åt det du är passionerad för och riktigt bra på.

Här kommer mitt tredje tips i bloggserien “Hitta ditt första drömjobb inom IT”;

#3 Identifiera ditt värde

“Try not to become a man of success, but rather try to become a man of value” – Albert Einstein

Det är omöjligt att vinna ett parti schack om du inte först känner till spelreglerna. Precis på samma sätt behöver du förstå arbetsmarknadens förhållanden och den roll som du spelar där. Det är kritiskt att du känner till dina egna förutsättningar och du behöver identifiera ditt värde för att vinna ditt drömjobb.

Som rekryterare och konsultchef träffar jag dagligen personer som studerar sina sista år på universitet eller är i tankarna på att byta jobb för första gången efter examen. I regel upptäcker jag att individens egen tilltro till sig själv, sin kapacitet och dess möjligheter är betydligt lägre än det som jag ser. Min personliga analys av denna upptäckt är att jag i och med min yrkesroll har större uppfattning av arbetsmarknaden och dess möjligheter än vad den unga talang som jag möter har. Konstigt vore ju annat.

 

Förlita dig inte på någon annan

Problemet blir som störst för dig när du varken vet om ditt värde eller vem som är i behov av dig. Risken är stor att du tillhör denna målgrupp om du studerar och någon gång har tänkt tanken ”Vad leder min utbildning till?” ”Behöver jag verkligen lära mig detta?” ”Vart ska jag få jobb någonstans efter examen?”. Majoriteten av de studenter som jag träffar menar att deras lärare sällan redogör för var studenterna kan omvandla sina färdigheter i arbetslivet. Är du istället en av de som nyligen examinerades och är inne på ditt första eller andra jobb och har liknande tankar? Det vill säga; ”Vad leder mitt jobb till?”, ”Varför måste jag jobba i detta projekt?”, ”Jag vet inte riktigt vad jag vill jobba med.”

I sådant fall vill jag hänga ut din chef eller lärare och hävda att han/hon har misslyckats med en fundamental byggsten i sitt ledarskap – att tydliggöra för dig vad meningen är med ditt jobb eller utbildning, vilket värde du bidrar med och till vem.

 

Till dig som tvekar över ditt värde vill jag förtydliga följande;

En stor del av dina kunskaper och färdigheter kommer från din teoretiska utbildning. De flesta högre utbildningarna som hålls i Sverige är politiska initiativ som syftar till att producera kompetens som sedan kan nyttjas av den svenska och i vissa fall den europeiska marknadens aktörer (företag, organisationer eller andra näringsidkare).

 

Det betyder att du som person är utbildningens resultat och därmed en tillgång för marknaden.

 

Precis på samma sätt som att ett företag (t.ex. en glassproducent) finns till för att det bidrar med någon form av värde för sin målgrupp (t.ex. glädje åt barn och vuxna glassälskare) så finns du som arbetstagare, t.ex. programmerare, till för att bidra med ditt värde till din målgrupp – t.ex. kompetens till företag som tillverkar mobilapplikationer.

 

Maximal utdelning av din fulla kapacitet

Ett drömjobb är så mycket mer än att trivas med sina kollegor, dricka hipsteröl och spela FIFA på torsdagar, få schysst lön och att jobba för ett coolt varumärke på ett centralt kontor i internationell miljö. Missförstå mig inte för det är naturligtvis viktiga faktorer för trivsel, men det är långt ifrån avgörande.

 

Kom ihåg Einsteins ord;

“Try not to become a man of success but rather try to become a man of value”

Jag har tidigare nämnt att min syn på drömjobbet är att du får ägna dig åt det du är passionerad för och riktigt bra på. Om vi skrapar vidare på ytan så vill jag förtydliga att det alltså innebär att du får maximal användning av din kapacitet och att du bidrar med ditt värde till en människa, organisation eller ett företag som behöver det.

Så, oavsett om du är student eller professionell råder jag dig att inte förlita dig på att dina lärare eller din nuvarande chef kommer att tala om för dig hur du kan tillgodose dina kurser på arbetsmarknaden eller vad du bidrar med på arbetsplatsen. Det är upp till dig själv att kartlägga ditt eget värde och förstå vilka som står i behov av din hjälp.

I de tidigare bloggposterna #1 Lär känna din sanna passion och #2 Följ dina styrkor och undvik dina svagheter fick du verktyg till hur du lär känna både din passion och dina styrkor. Där har du också en del av svaret på frågan vilket värde du bidrar med. I nästa artikel kommer vi gräva djupare i detta genom att ta reda på hur du hittar din målgrupp.

 

Frågor att ställa dig tills dess är;

 • Vilka är dina starkaste personliga egenskaper?
 • Vilka är dina starkaste tekniska kunskaper?
 • Vad har du för erfarenheter (privat, arbetsliv, skola etc) som kan vara värdefulla för andra?
 • Vad kan du bidra med för värde till andra?
 • Vilka personer/företag ser du som din målgrupp (mao personer/företag som är i behov av ditt värde och expertis)

 

Gillade du den här bloggposten? Håll utkik! Det kommer flera i serien “Hitta ditt första drömjobb inom IT”. Vill du fråga mig något eller är en IT-talang på jakt efter jobb? Välkommen att maila mig eller connecta på LinkedIn. Kolla även gärna in våra lediga jobb här.

“Det är jättekul att se medarbetarna utvecklas”

Träffa Camilla Lindberg, Projektledare Unified Commerce

Du jobbar som projektledare inom Unified Commerce, vad innebär det?

– På Unified Commerce arbetar vi kortfattat med stora system, e-handelsprojekt och butikshandel för kunder inom B2C och B2B. Vi är även marknadsledande i Norden på PIM-lösningar (product information management). Jag jobbar mest med PIM och e-handelskunder, allt ifrån små till stora implementationsprojekt och vidareutvecklingsprojekt. Jag ansvarar för att projekten når i mål – att vi har rätt kompetenser i projektet och att vi håller tidplan, budget och kvalitet. Finns det risker i projektet är det mitt ansvar att fånga upp och flagga för dem i god tid. På så sätt kan problem hanteras bättre för kunden och projektteamet.

– E-handel är ett spännande område som blir allt viktigare för affären i företag. Det handlar inte längre bara om att sälja produkter, utan även om att sälja relationer.

Vad är det roligaste med att jobba som projektledare?

– Jag har jobbat som projektledare i drygt tio år och gillar verkligen att man jobbar tillsammans i team för att nå resultat i projekt. Det är stimulerande att kunna leverera ett värde till kunden, då systemen många gånger är mycket betydelsefulla för deras affärer och kundrelationer.

– Jag måste vara mycket närvarande och ha tät kontakt med kunden. Det är mer ledarskap än man kan tro. Jag vill att alla involverade verkligen ska vara med i leveransen och försöker att hålla alla i teamet så informerade och delaktiga som möjligt. Det är viktigt att de förstår vad som händer och tycker att projektet är roligt – det är tillsammans vi når målet. Själv tycker jag att det är jättekul att se medarbetarna utvecklas, ta mer plats och leverera mer än förväntat. För att åstadkomma det gäller det att skapa ett tillåtande och förtroendefullt klimat där medarbetarna ges ansvar och där de vågar ta för sig. Jag litar på att de grejar utmaningarna!

Varför trivs du på Sigma?

– För mig är det viktigt att gå till jobbet och ha roligt, så är det på Sigma! Vi har en positiv atmosfär där man vågar ta för sig, jobbar självständigt och har duktiga kollegor att fråga. Jag som har jobbat här i några år tycker att vi gjort och gör en väldigt spännande resa där vi verkligen spetsat vårt erbjudande. Vi jobbar mer fokuserat, enkelt och hållbart. Det är även skönt att ha en stor organisation bakom sig. Som projektledare är det en stor fördel när jag t.ex. är i behov av olika kompetenser och resurser till nya projekt och kunder.

Vad är nyckeln till att bli framgångsrik i jobbet tror du?

– Att ha en positiv inställning och vara öppen för utmaningar. Det gäller att våga ta sig an det man inte gjort förut, ta plats och uttrycka det man tror på och tycker är bra. Står man inför något nytt och annorlunda kan man bena ner i mindre delar så blir det lättare. Det gäller att driva på utvecklingen själv, det finns massor av möjligheter!

“Vi har en skön stämning, det är kul att gå till jobbet!”

February 16, 2017

Träffa Gustaf Öqvist – Business Intelligence Architect Internet of Things

Vad är spännande med Business Intelligence?

– Tidigare var Business Intelligence främst ett stöd till verksamheten, idag är det en central del av verksamheten. Det driver företag vidare, då man kan ta snabba strategiska beslut baserat på data. Internet of Things (IoT) möjliggör att samla in stora datamängder genom sensorer, vilket i sin tur ökar kraven på datalagringsstrategier, kostnader och tillgänglighet. I och med att Business Intelligence kommer närmare affären och att vi idag inte är lika toleranta mot väntetider som tidigare ställer det högre krav på hur lösningarna ser ut.

– Jag har yttersta ansvaret för att lösningarna vi levererar håller hög kvalitet och är skalbara. Som ledare för vår IoT-satsning inom Business Intelligence är jag den som kunden diskuterar sina önskemål och lösningar med och hur de kan skapa affärsnytta med analysverktyg inom IoT.

Hur kom det sig att du valde Sigma som arbetsgivare?

– Jag hörde gott om företaget av vänner som jobbar här. Sedan jag började här för 4,5 år sedan har den bilden bekräftats. Vi har en skön stämning, det är kul att gå till jobbet! Det märks att medarbetarna mår bra av att arbeta på Sigma. Sigma har förstått att det är viktigt att ha roligt på jobbet och att en paus ökar effektiviteten. Det är avslappnat, nära till skratt och vi hittar på saker tillsammans som pingiskväll, brädspelskväll och spontana AW:s.

Hur skulle du beskriva Sigma i tre ord?

– Trygghet, innovation, glädje!

Berätta om ditt roligaste uppdrag hittills!

– Det är många! Projektet jag jobbar med nu, där vi bygger en paketerad lösning inom IoT till ett Business Intelligence-verktyg, är riktigt roligt och utmanande. Den ska vara skalbar, fungera för alla kunder som använder slutprodukten och passa flera olika branscher. När den här lösningen släpps kommer den att synas över hela världen.

– Jag brinner för att utveckla olika rapportverktyg inom Business Intelligence och får ofta stor frihet i mina uppdrag. Det är spännande och roligt och jag känner mig stolt när produkten är färdig då det ofta är något vi arbetat fram efter eget huvud. Det finns ingen som säger vad som blir nästa stora satsning inom Big Data och Business Intelligence, utan vi på Sigma ligger i framkant och driver utvecklingen. Det utmanar mig varje dag!

Vill du fråga Gustaf något? Maila honom eller connecta på LinkedIn!

Mitt livs chans att bidra till mångfald

February 10, 2017

Som konsult på Sigma är min ambition att i varje uppdrag bidra till en bättre morgondag för de kunder jag jobbar med. Det ger alltid en riktigt go känsla i magen att efter hårt jobb få möta en glad kund och se resultat där grupper och organisationer gör framsteg och utvecklas. Men personligen har min ambition alltid varit ännu högre – jag vill gärna bidra till en bättre morgondag för hela samhället. Det är inte ett sammanträffande att jag har valt att jobba på Sigma, för Sigmas värderingar stämmer väl in på mina och ger mig möjlighet att engagera mig aktivt för att bidra till ett bättre samhälle.

 

Mentorskap – en ovanlig julklapp

Julklappsbrevet från Sigma som damp ner i brevlådan för drygt ett år sedan gav möjligheten att ansöka om att bli mentor i Mitt Livs Chans , i organisationen Mitt Liv som arbetar för ett inkluderande samhälle och en arbetsmarknad som värdesätter mångfald. Mentorerna kommer från företag som engagerar sig för en framtid med ökad mångfald på arbetsmarknaden och adepterna har utländsk bakgrund och eftergymnasial utbildning. Syftet är att mentorerna ska hjälpa adepterna till en djupare förståelse för den svenska arbetsmarknaden, för att lättare kunna integreras och finna ett jobb som matchar deras utbildning.

 

 

Kajsa Orvarson, kommunikationsstrateg och projektledare på Sigma tillsammans med sin adept Wei Li.

 

Spännande och nervöst första gången

Jag såg mentorskapet som en chans för mig att konkret bidra till ökad mångfald och inkludering i samhället. I höstas drog mentorprogrammet igång och jag var både spänd och nervös för att bli mentor och träffa min adept för första gången. När Wei Li och jag äntligen hittade varandra i vimlet av alla mentorer och adepter började vi prata och klickade direkt efter de första skratten. Wei är från Kina och kom till Sverige för att studera på Jönköping International Business School för sex år sedan. Studierna förde henne hit och kärleken fick henne att stanna. Nu bor hon med sin sambo i Göteborg och jobbar som kassörska. Eftersom Wei har magisterexamen i företagsekonomi och kandidatexamen i business studies, vill hon gärna hitta ett jobb där hon kan bidra med hela sin kompetens och utmanas så att hon kan fortsätta att utvecklas.

Tillsammans har vi skrivit en plan med utvecklingsmål och hur vi ska jobba tillsammans. Wei har bland annat varit med mig på jobbet, på nätverksträff och afterwork. Jag har coachat henne genom feedback på CV och jobbansökningar. Vi har haft mycket roligt ihop och har även ätit middag hos varandra. Att komma hem till en ny bekantskap är inte en självklarhet, särskilt inte i Sverige, men det är viktigt i relationen för att lära känna varandra på riktigt. I det stora perspektivet är att våga släppa in nya människor i sitt hem väldigt betydelsefullt för inkludering i samhället.

 

För varje ny person jag möter, möter jag en ny del av mig själv”

 

Självinsikt bidrar till nya jobbmöjligheter

Wei och jag har haft många goda samtal om självinsikt, eftersom insikten i att känna sina styrkor och svagheter är avgörande för att kunna hitta ett jobb som passar. Tack vare hennes ökade självinsikt har hon hittat nya jobbmöjligheter att söka som passar hennes kompetens och personlighet.

Som mentor är jag både inspirerad av och stolt över min adepts stora engagemang och drivkraft att vilja utvecklas för att hitta sitt nästa steg. Oavsett om det gäller privatliv eller arbetsliv tror jag att nyckeln till framgång är att alltid vilja fortsätta utvecklas, både själv och tillsammans. Det är därför jag valde att bli mentor, för att bidra till en persons utveckling och på så sätt även samhällets utveckling, men också för att utmana mig själv att ständigt utvecklas. Jag brukar säga att för varje ny person jag möter, möter jag en ny del av mig själv.

Av: Kajsa Orvarson, kommunikationsstrateg och projektledare på Maverick by Sigma

Hitta ditt första drömjobb inom IT. Del 2: Följ dina styrkor och undvik dina svagheter

January 22, 2017

Tobias Schött, Talent Agent och Rekryterare Sigma IT Consulting

Tobias Schött, Talent Agent

Vad är ett drömjobb? För mig är det ett jobb där du får ägna dig åt det du är passionerad för och riktigt bra på. I mitt första blogginlägg i serien ”Hitta ditt första drömjobb inom IT” skrev jag om ”Lär känna sin sanna passion”. 

Här kommer mitt andra tips för att du ska hitta ditt drömjobb:


#2 Följ dina styrkor och undvik dina svagheter

“Everyone, regardless of ability or disability has strengths and weaknesses. Know what yours are. Build on your strengths and find a way around your weaknesses.” – Brad Cohen

Det värde du bidrar med i ditt jobb är i direkt korrelation med hur bra du gör ditt jobb. Ta reda på vad dina styrkor är och följ dessa i valet av karriär så kommer du inte bara göra ett mästerligt jobb utan också ta dig ett steg närmare ditt drömjobb.

Jag jobbar just nu för ett av Sveriges största IT-konsultbolag. Vår rekryteringsprocess för juniora utvecklare innehåller oftast personliga intervjuer och tekniska tester. För lite drygt ett år sedan fick jag ett tips på en kandidat som vid tillfället avslutade sin kandidatexamen i Software Engineering. Enligt tipsaren skulle denna kille vara riktigt duktig med kod, men lite svagare i det sociala samspelet. Jag ringde upp kandidaten. Han var intresserad av att träffas några dagar senare.


Skolgården var skräcken, matten var drömmen

Mycket riktigt tillhörde sociala biten inte hans starkare sidor, men han var till min stora förvåning också mycket medveten om det. Han berättade under vårt möte att han inte tyckte om att prata och röra sig bland för mycket folk. Han tyckte själv att han var riktigt dålig i sociala kontexter och han var väldigt sann mot sig själv i det. Han var också bestämd i att det heller inte var någonting som han ville förbättra. Han berätta att han som barn undvek att leka tillsammans med sina skolkamrater på skolgården, utan hellre satt för sig själv. Han gillade varken ljudet av röster eller andra barns snabba rörelser. I kontrast till det så älskade han matematik och han berättade för mig att han minns att han gjorde sina läxor under rasterna. Eftersom han fick tid över efter skolan så påbörjade han ofta nästa kapitel i matematikboken och kom då före i undervisningen. Matematik blev snart något som han blev riktigt duktig på.

Jag var dock inte riktigt säker på om hans matematiska kunskaper skulle räcka till när det kom till programmering, men ville ge honom en chans och bokade därför upp ett tekniskt test tillsammans med en av våra tekniska projektledare. Det är ett test där kandidaten svarar på ett femtontal frågor genom att skriva ut kodexempel på en tavla.

När min kandidat var klar med testet så gick han hem för dagen och jag mötte upp min kollega strax därefter. ”Jag har aldrig varit med om att någon har löst vårt test så effektivt och precist, jag är imponerad”, sa han. Kom då ihåg att den här killen ännu inte hade blivit klar med sin utbildning.

Dagen därpå ringde jag kandidatens referenser. De intygade hans talang och jag erbjöd honom därför en anställning med start efter avslutad examen. Han har gjort ett mästerligt jobb ända sedan dag ett som professionell utvecklare för snart ett år sedan.

Genom att vara uppmärksam på och följa sina styrkor och undvika sina svagheter blev denna – nuvarande konsult – otroligt talangfull i matematik, problemlösning och programmering. Tillåt mig påminna om Brad Cohens citat:

“Everyone, regardless of ability or disability has strengths and weaknesses. Know what yours are. Build on your strengths and find a way around your weaknesses.” – Brad Cohen

Det bör vara en huvudingrediens att ta dina styrkor och svagheter i beräkning när du väljer din profession. I alla fall om du letar efter det drömjobb du verkligen vill ha och är värd. Glöm inte att dina personliga egenskaper ofta är grunden till varför du har utvecklat dina kompetenser och upplevt de du upplevt.

Jag förmodar att det är din nyfikenhet som någon gång fått dig att lära känna en ny person, köpa en ny bok eller se en ny typ av serie. På samma vis tror jag att det är din målmedvetenhet som har sett till att du har klarat dig bra i skolan, din självsäkerhet som fått dig att gå på en tenta utan att vara förbered, din riskbenägenhet som har fått dig att hoppa bungyjump eller byta utbildning trots att dina vänner rådde dig att inte göra det. Det är förmodligen din målmedvetenhet som fått dig att bli den problemlösaren du är idag.

Oavsett vad dina styrkor och svagheter är så utmanar jag dig att försöka översätta dina egenskaper till fördelar och nackdelar. Försök sedan att pricka in vart dina egenskaper lämpar sig som bäst på arbetsmarknaden. Låt helt enkelt dina styrkor och svagheter leda dig till drömjobbet.

Frågor att ställa dig själv:

 • Vilka är mina styrkor och svagheter (kompetens)?
 • Vilka är mina styrkor och svagheter (kunskaper)?
 • Vilka är mina styrkor och svagheter (personliga egenskaper)?
 • Vilka är mina styrkor och svagheter (erfarenheter)?

To do:

 • Be en vän beskriva sin uppfattning av dina styrkor och svagheter.

 

Gillade du den här bloggposten? Håll utkik! Det kommer flera i serien “Så här hittar du ditt första drömjobb inom IT”. Vill du fråga mig något eller är en IT-talang på jakt efter jobb? Välkommen att maila mig eller connecta på LinkedIn! Kolla även gärna in våra lediga jobb här.

Hitta ditt första drömjobb inom IT. Del 1: Lär känna din sanna passion

January 16, 2017

Tobias Schött, Talent Agent och Rekryterare Sigma IT Consulting

Tobias Schött, Talent Agent

Så här hittar du ditt första drömjobb inom IT.

Vad är ett drömjobb? För mig är det ett jobb där du får ägna dig åt det du är passionerad för och riktigt bra på. Men drömjobbet kommer inte bara till dig. Det kräver din uppmärksamhet och ständiga vilja att utvecklas. För tänk på det här – vill du inte utvecklas kommer du att lära dig dina arbetsuppgifter så väl att du så småningom blir understimulerad. Och då har du ju inte ditt drömjobb längre, eller hur?

Det är ditt ansvar att vilja utvecklas och bli bättre, och det är mitt jobb som ”Agent för unga talanger” att hjälpa dig att hitta rätt till ditt första drömjobb. Jag vänder mig till dig som snart examineras eller som precis har börjat jobba, men ännu inte riktigt hittat rätt.

För att stötta dig på vägen skriver jag bland annat ner mina tankar som är en samling av mina erfarenheter. Jag förhåller mig ödmjuk till att mina råd naturligtvis inte några absoluta sanningar. Men med tre år i branschen, bakgrund inom personlig träning och utveckling, utbildning inom HR och med ett obotligt intresse för att få svar på vad som motiverar oss människor så vågar jag tro att du kan hitta värde i mina lärdomar. Här kommer mitt första tips;


#1 Lär känna din sanna passion

“The only way to do great work is to love what you do” -Steve Jobs.

Om du jobbar med något som du inte är passionerad för kan det då vara ditt drömjobb? Om du frågar mig är det inte det och jag tycker inte att du ska nöja dig med ett jobb som du känner dig ”okej” med. Men för att kunna hitta ditt drömjobb måste du ju också veta vad du verkligen stimuleras av. Med andra ord behöver du lära känna din sanna passion.


Räddaren som kodade bättre än han stavade spagetti

För att beskriva styrkan av att känna passion vill jag berätta om en olidligt passionerad ung talang som jag lärde känna för några år sedan. Han var min räddning då jag behövde hjälpa en kund som var i rejäl knipa. Med två veckor kvar till deadline på en större implementation blev en av min kunds utvecklare utbränd och sjukskriven.

Min kunds huvudvärk blev plötsligt min egen. Jag ville verkligen hjälpa till, men mitt nätverk av tillgängliga utvecklare var tomt för stunden.

Efter stor vånda kom jag att tänka på en kille som jag träffat tidigare samma år under en programmeringstävling i stan. Visst, han gick inte riktigt att definiera som professionell då han fortfarande var student. Han var introvert, excentrisk och ett passionerat geni. Det var värt ett försök, tänkte jag.

När vi träffades tidigare det där året hade han kommit fyra i en tävling bland regionens främsta programmerare endast 18 år gammal. Hans talang var helt otrolig. Det första jag frågade honom efter tävlingen var ” Hur blev du så skicklig så tidigt?”

Han berättade att han växt upp i Italien med en pappa som var mattelärare och som, förutom att lära honom avancerad matematik, även hade lärt honom koda Python innan han ens kunde stava till spagetti. När han väl lärt sig logiken bakom Python Script blev han förälskad i att lösa problem med kod. Vid tidig ålder använde han flera programmeringsspråk för att skapa, optimera och utveckla ofattbara funktioner, spel och system. Han kunde lösa problem som en jämnårig inte ens förstod var ett problem. Han var lycklig nog att ha funnit sin passion som barn och han lät det styra hans val av kurser i skolan, vänner och fritidsaktiviteter. Hans sanna passion för problemlösning hade med andra ord skapat en ung programmeringsstjärna.

Jag var som sagt i stort behov av en utvecklare och ringde därför upp min italienska talang till vän. Han lyfte luren och vad tror ni han svarade på mitt desperata rop på hjälp om inte; ”I´d love to!”

Jag tror nog att du förstår hur historien slutade.

Jag är fortfarande oerhört tacksam för hans otroliga passion för problemlösning i allmänhet och programmering i synnerhet. En liten anekdot är att min kund erbjöd honom en anställning samma kväll som han kunde bekräfta en lyckad implementation. Ynglingen tackade artigt nej till erbjudandet med orsak att avsluta sina studier. Creds!


Hitta din passion och skriv din egen framgångssaga

Javisst, jag erkänner att detta är ett extraordinärt exempel, men tappa inte poängen för det. Min rekommendation är att du bör hitta och följa din sanna passion för att nå ditt drömjobb och göra ett mästerligt jobb. Så var ärlig och våga rannsaka dig själv. Förtydliga för dig själv varför du gör det du gör idag. Skriv sedan din egen framgångssaga.

Vad fick dig att välja den utbildning du just nu studerar? Kanske var du den som alltid ville hjälpa dina föräldrar med IT när du var liten? Kanske älskade du skolprovet i multiplikationstabellen när andra hatade det eller valde fysik på gymnasiet när andra valde att slöa igenom en extra idrottskurs för att få högre betyg? Kanske fastnar du oftare hemma på kvällarna och kodar när dina polare är ute och festar?

Jag gissar också att du känner starkare för vissa kurser än andra som du har läst och läser idag. Om så är fallet, försök då att få klarhet i varför du känner så. Försök att göra denna personliga rannsakan utan att döma dig själv eller ifrågasätta om din passion verkligen kommer att ta dig till drömjobbet, för det kommer det att göra till slut.

Håller du inte med? Om du inte älskar ditt jobb, är det då ditt drömjobb? Jag kan, med erfarenhet från att ha anställt och följt hundratals unga talanger i deras karriär, berätta att om du inte är passionerad i ditt yrke så kommer du med stor sannolikhet heller inte att göra ett riktigt bra jobb.

Kom ihåg,”The only way to do great work is to love what you do” – Steve Jobs


Ställ dig de här frågorna:

 • Vad fick mig att välja den väg jag är på nu i första hand?
 • Vad i min nuvarande utbildning gillar jag lite extra?
 • Vad skulle jag engagera mig i om jag inte var i behov av ett jobb?


To do:

 • Rita upp din egen tidslinje från att du började minnas saker till nu. Inkludera och skriv ner varför, hur, när och vad du tidigare har känt passion för. Börja med riktigt stora penseldrag som ”teknologi, Liseberg eller semester” och fortsätt med att konkretisera i vilka situationer du kände extra stor passion. Fortsätt sedan med de livsval du gjort, handlingar du utfört, evenemang du varit med på, filmer du sett eller andra stunder du varit med om. Försök även minnas vänner eller andra individer som du blivit inspirerad av.
 • Hitta en röd tråd av passion i din tidslinje.
 • Tillåt den röda tråden av passion vägleda dig i dina framtida val.

Gillade du den här bloggposten? Håll utkik! Det kommer flera i serien “Så här hittar du ditt första drömjobb inom IT”. Vill du fråga mig något eller är en IT-talang på jakt efter jobb? Välkommen att maila mig! Kolla även gärna in våra lediga jobb här.